Miért is fontos a kékfény szűrős szemüveglencse?

2021.03.29

Napjaink szerves részét képezi a digitális eszközök használata, tulajdonképpen ezen kijelzők jelen vannak minden ember életében. Hétköznapjaink elengedhetetlen kellékei az okostelefon, GPS, tablet vagy épp a munkahelyen használt PC.

Sokszor halljuk, hogy monitorszűrős szemüveget használjunk, mely megvédi a szemünket a káros kékfénytől. De tudjuk-e hogy mit is jelent ez valójában, miért van erre szükségünk?

A fény emberi szemmel érzékelhető elektromágneses sugárzás. Ebben a megfogalmazásban az emberi érzékszerv észlelési képessége alapján határoztuk meg.

Az emberi szem a 390 és 750 nanométer hullámhosszak közé eső elektromágneses sugárzást érzékeli.

A környezetünkben előforduló összes elektromágneses sugárzás sorba rendezhető hullámhossz (illetve energia) szerint, ekkor kapjuk az elektromágneses spektrumot. Ezen belül a 380 nm és 780 nm közötti hullámhosszú elektromágneses sugárzások az emberi szem számára is láthatók, ezeket látható fénynek vagy egyszerűen fénynek nevezzük. Tágabb értelemben beleérthető az ennél nagyobb- (infravörös), és kisebb hullámhosszú (ultraibolya) sugárzás is, ekkor az egyértelműség kedvéért hozzátesszük a megfelelő jelzőt: infravörös fény, ultraibolya fény.

A 400-520 nm közötti sprektrum, ezen belül különösen 460 nm-es kék fény fontos hatással van az emberi bioritmust és a jó közérzetünket befolyásoló melatonin nevű hormon szintjének megfelelő szabályozására.

A 460-440nm alatti kék fény már csak kis mértékben befolyásolja a bioritmusunk szabályozásáért felelős hormonok termelődését, viszont, ha huzamosabb ideig van kitéve a szemünk ezen fényeknek, azok áthatolva a szöveteken egészen a szem hátsó részéig képesek eljutni, ahol előidézhetik a retinasejtek pusztulását, mely az időskori maculadegeneráció egyik rizikófaktora. Sok tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a lefekvés előtti képernyő "bámulás" jelentősen csökkenti a melatonin hormon felszabadulását. Továbbá összezavarja a biológiai óránkat, az úgynevezett cirkadián ritmust. Ezek miatt érdemes lenne naplemente után kerülni a mesterséges fényeket, vagy kékfény szűréssel ellátott szemüveget használni ellenük.

Beltérben ibolya-kék fényt bocsájt ki az elektrolumuneszcens képernyő, LED-es hátsó megvilágítású LCD, Hidegfehér fényű LED, Izzólámpa.

Mit is várunk el egy kékfény szűrős ("monitoros") szemüveglencsétől?

Fontos, hogy át engedje a számunkra szükséges türkizkék fényt, de szűrje az annál alacsonyabb hullámhosszú káros kékfényt.

Természetesen ezen szemüvegek akár dioptria nélkül is kérhetőek, gondoljunk itt például a gyemekeinkre, akik már nem csak a szabadidejük egy részét töltik "kütyüzéssel", de sajnos a digitális oktatás során is kijelzők elé kényszerülnek. Ezen szemüvegek viselésével megelőzhetőek az időskorra kialakuló látást veszélyeztető szembetegségek.