Mielőtt gyógyszerért nyúlna ellenőriztesse látását!

2020.11.18

Fejfájás és a látásunk

Emberek milliói szenvednek napi szinten jelentkező fejfájástól és egyre több fiatal és gyermek is jelez hasonló panaszokat. Sokan nem is sejtik, hogy e mögött a kellemetlen, életünket megnehezítő probléma mögött korrigálatlan látásprobléma, vagy éppen a nem megfelelő szemüveg áll. Bővebb információért kattintson a képre!..


Egyes fénytörési hiba (hipermetrópia, asztigmia) fiatalkorban nem okoz rossz látást, viszon készteti, terhelve ezzel a vegetatív idegrendszerét és okoz indokolatlan fáradságot, fej- és szemfájást. Ezek kiszűrése, csak alapos és teljeskörű látásvizsgálat során lehetséges.


A fent leírt probléma sok páciensnél 40 éves kora körül jelentkezik, amikor megjelennek az "öregszeműség" (presbiópia) tünetei. Egyesek félve jelentkeznek vizsgálatra, mert nagy bajt sejtenek a háttérben, hiszen eddig gond nélkül olvastak, most pedig egyre nehezebb a "fókuszálás", egyre többet fáj a fejük és sokkal fáradékonyabbak. Pedig nem kell megvárni, a "már rövid a kezem" fázist, időben szükséges az olvasáshoz, közeli tevékenységhez is alkalmas szemüveget készíttetni és megelőzhetőek lennének a fent leírt problémák megjelenése. A szemlencse öregedése, anyagának megváltozása okozza a közeli, olvasási problémák megjelenését, mely nem előzhető meg - a közhiedelemmel ellentétben - sem "szemtornával", sem vitaminnal. De jó hír mindenkinek: speciális, többfókuszú szemüvegeknek köszönhetően, nem kell búcsút mondanunk az éleslátásnak és kiküszöbölhető, hogy állandóan cserélgetnünk kelljen a szemüvegünket.

Másik nagy csoportja, a fejfájást okozó látásproblémáknak a binokuláris látás zavara, a rejtett kancsalság.

Ebben az esetben a szempár párhuzamos helyzetben tartása folyamatos izom és idegrendszeri munkát igényel.

Az ilyen jellegű terhelés nagyon sokrétű panaszt elő tud idézni:

  • fej- és szemfájás, fáradékonyság
  • gyakori szédülés, térérzékelési zavar
  • kettőslátás
  • tanulási nehézségek (pl. dixlexia) stb.

Ezen probléma kiszűrésére és korrigálására használjuk a 3D látásvizsgálatot, mely során a pola-teszt digitalizált ábráinak segítségével, prizmák használatával érjük el a szempár nyugalmi állását.

Természetesen a látásproblémák mellett egyéb szemészeti elváltozások is állhatnak a kellemetlen tünetek mögött (pl. glaucoma), melyek még inkább alátámasztják a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságát.

Tehát gyakori, vagy rendszeres fejfájás esetén javasolt a teljeskörű, 3D látásvizsgálat elvégzése és meglévő szemüvegünk ellenőriztetése.